Att göra

En helt magisk plats

Hos oss finner du mäktiga miljöer präglade av 90 års stenbrytning mellan åren 1889 och 1989. Över tre miljoner kubikmeter kasserad sten ligger slängda över landskapet runt det gamla stenbrottet.

På skrotstenstipparna ligger vårt arbetslivsmuseum och skulpturpark. Men vi har även mycket annat att erbjuda, läs mer om det nedan.

Vårt område är tillgängligt för alla, oavsett om ni går eller rullar fram. Vi har handikappanpassad toalett och över 60% av museet är tillgängligt via grusvägar.

Mat & Dryck

Välkommen till vår restaurang

I vår servering finns fika, mat och dryck till försäljning.

Det går bra att äta medhavd mat inne på museet.

Serveringen stänger 30 minuter innan museet.

Industrihistoria

Världens största diabasbrott

I Hägghult började diabasen brytas 1899 och pågår än idag. I vårt museum visar vi upp hur stenbrytningen gick till från 1899 till 1989. Provsitt en kranhytt eller försök att lyfta en borrmaskin – Vårt museum är till för att pillas på.

Skulpturpark

Världsunika konstverk

De första konstverken restes 1974 under det så kallade Ubbebodasymposiet. Idag finns det betydligt fler skulpturer i Svarta Bergen och nya är alltid på gång.

Våra konstverk är trevliga att se på men också interagera med. Varför inte ta en selfie med Christer Bordings stengubbar ”Har ni hört?” eller lägga till en sten i Masaru Takahashis resväska ”Traveler”?

Guidning

Ta en tur med oss!

Vi erbjuder guidningar med våra synnerligen engagerade guider året om. För prisuppgifter och bokning vänligen ring oss på telefonnummer
(+46) 072 548 07 51 .

På museet finns talande stolpar och skyltar som guidar er om ni väljer att strosa omkring själva. Stolparna är igång under museets öppettider.

Flotte

Skepp o’hoj!

Det gamla diabasbrottet är idag vattenfyllt och alldeles utmärkt att åka flotte på. Ni kör själva flotten som är utrustad med en tyst och lättmanövrerad elmotor. Köp gärna med er lite fika från restaurangen!

Flytvästar finns att låna hos oss. För mer information och bokning, ring oss på (+46) 072-548 07 51

Boende

Njut av lugnet

Vill du rymma från verkligheten för en stund är du välkommen att boka boende i någon av våra stugor. De är belägna intill hjärtasjön, ett fåtal kilometer från Svarta Bergen. Här finns bland annat grillplats, lekplats och badplats.

Vi har fyra stugor med plats för 2-14 personer. Bokning görs via booking.com.